home    biografie    schilderijen   contact 

activiteiten

Tineke Coucke-Kuipers

beeldend kunstenaar

 

‘Een aanrollende golf is iets dat één seconde bestaat. Als je schildert maak je eeuwigheid van het allervergankelijkste dat in de natuur denkbaar is’

 

Uit de verfstreek van de kunstenares blijken invloeden van de Haagse School tot en met Bayens: de verf drukt licht(val) en emotie uit. De kracht, soepelheid, of zachte beweging weerspiegelen Tineke’s gevoel ten aanzien van het onderwerp en haar gemoed. Haar palet met warme en samengestelde tinten is in z’n volle wasdom en bloei een uiting van haar persoonlijkheid.

 

Wat Tineke vooral boeit, is de weergave van ruimte en weidsheid, beweging en emotie. De andere wereld die haar werken tonen is de tegenhanger van de actieve alledaagse interactie met de medemens. Voor haar geestesoog worden dromerige of woeste landschappen en zeegezichten werkelijkheid.

 

Haar modellen worden met soepele lijnen in dunne acryl of houtskool geproduceerd en accentueren zo de zachtheid en vloeiende beweging van het menselijk lichaam. De kunstenares lijkt de anatomie met een zeker gemak vast te leggen, terwijl haar landschappen eerder zoekend en verkennend zijn. In de loop der jaren verfijnde zij haar verfstreek, wat tot een gladder effect leidt.


Tineke Coucke (1948, Sommelsdijk) is sinds 1969 actief als kunstenaar. Zij maakte zich de etstechnieken eigen, tekende en schilderde naast haar werkzaamheden als verpleegkundige. Van 1989 tot 1994 doorliep zij een kunstacademie in Amsterdam, welke groot belang hecht aan het technische onderricht van haar pupillen. Daar legde ze zich toe op de schilderkunst.